Sosiologipäivät Kuopiossa 29.-30.3.2012

Interaktion opiskelijaedustus päätti porukalla edistää yliopistojen välistä yhteistyötä ja matkusti tsekkaamaan ensimmäistä kertaa Kuopiossa pidettävät Sosiologipäivät.

Sekalainen seurueemme lähti Tampereelta klo 8:10, ja yllättäen kukaan ei jäänyt junasta. Pieni arviointivirhe matkustusta koskien tapahtui kuitenkin ja junan kakkosluokat olivat loppuunmyyty. Eli kun tamperelaiset lähtevät Kuopioon, he kulkevat tyylillä ykkösluokassa. Saimmepahan ainakin ilmaista kahvia ja teetä.

Bondaaminen (tämän sanan etymologiasta, funktiosta ja tarkoitusperistä käytiin useampi keskustelu matkan aikana) toisten sosiologian opiskelijoiden kanssa alkoi heti junassa, kun Ilkka Helsingin Yliopistosta (ruotsinkieliseltä puolelta) tuli esittäytymään meille. Ilmeisesti pistimme kuitenkin silmään jotenkin, koska meidät sieltä bongattiin. Tästä eleestä rohkaistuneena vaelsi myös osa omasta porukasta ykkösluokan arvokkaasta ilmapiiristä rahvaan pariin ja tutustumaan tulevaisuuden kollegoihin. Löytyi sieltä muutama tuttu nassukin, entisiä tamperelaisia ja valmennuskurssituttuja etc.

Kuopion asemalta sosiaalitieteilijät lähtivät solidaarisessa lössissä vaeltamaan kohti kampusta. Siellä meidät ohjattiin asettumaan aloillemme Studentia-rakennukseen, jossa yöpyi iso osa ulkopaikkakuntalaisista opiskelijoista. Tiivistä tunnelmaa, mutta sehän vain luo yhteishenkeä.

Leiriytymistä. Jouni, Sakke ja Hanna.

Vuoden 2012 Sosiologipäivien teemana oli Arjen hyvinvointi – Onnen päivät? Heti kun joukkiomme oli saanut leiriydyttyä ylioppilaskunnan tiloihin, suuntasimme ilmoittautumisen kautta yleisluennoille, joissa Ruut Veenhoven ja Terhi-Anna Wilska johdattivat meidät onnellisuuden ja hyvinvoinnin tutkimukseen. Luentojen jälkeen porukka hajaantui erilaisiin työryhmiin. Allekirjoittanut sijoitti itsensä Juhlimiskulttuurin tutkimukseen, jossa esiteltiin mm. naisten juhlimiskulttuuria ja maskuliinisuuden rakentumista juomisessa ja juhlimisessa. Muutamat hurjat osallistuivat kuulemma jopa yhteiskuntateoriaan.

Terhi-Anna Wilska

Työryhmien jälkeen oli tarjolla viiniä ja salaattia Kuopion kaupungintalolla vastaanotossa. Jonottamisen tutkijat olisivat saaneet valtavasti kiinnostavaa materiaalia siitä tilaisuudesta, mutta taisi olla prioriteetit osoitettuna meidän silmissämme vain ruokapöytään. Vastaanotto oli oiva tilaisuus minglailuun, ja tulipahan sielläkin tavattua uusia ja vanhojakin kasvoja.

Luennolla Sakari ja Anni.

Ilta jatkui hotelli Scandicissa, jossa sosiologit rentoutuivat äärimmäisen kalliiden oluiden avulla ja kuuntelivat bändejä. Pieni osa opiskelijaporukasta siirtyi Scandicista Alepubiin opiskelijaystävällisempien hintojen pariin. Ilta päättyi mukavaan jutusteluun opiskelijaporukalla ja porukkaa tipahteli yhteismajoitukseen vähitellen. Yhteiselämän autuudesta muistutti eräs nimeltä mainitsematon turkulainen, jolla oli kovin ikävä rovaniemeläisiä ja kaikki, jotka yrittivät enemmän tai vähemmän nukkua, myös kuulivat sen. Spekulaatioita yön kulusta liikkui seuraavana päivänä, mutta varmaa oli, että kun loput interaktiolaiset sujahtivat turvallisesti tukikohtaan, oli tapahtunut draama ja kiukku, joka oli purkautunut raivoisaan lehtien heittelyyn. Tunnepitoista toimintaa siis.

Aamu venähti hiukan pitkäksi, mutta osa jengistä (eli Petro ja Anni) skarppasi itsensä myös aamun työryhmiin. Propsit heille tästä. Laiskempi osuus otti takaisin edellispäivän univajeen, vaikka Ilkka yrittikin meitä saada toiminnan piiriin. Lopuksi kuitenkin myös sitkeä Helsingin herra luovutti ja kertoi tarinan, joka loppui sanoihin ”man måste prioritera”. Kiitoksia tästä ja näinhän se on. Juhon kanssa aloitimme aamumme ”päivän Latourilla”, eli otimme sormipaikan kirjasta ja se lause oli päivän mottona. Henkilökohtaisesti koin omani suhteellisen epätyydyttäviksi, mutta Juholle osui mainoitakin lainauksia.

Yleisesitelmät pitivät Heinz-Herbert Noll, Mika Pantzar ja Kaisa Ketokivi, joista jokainen oli kyllä niin kiinnostavaa kamaa, että väsyneimmätkin interaktiolaiset jaksoivat kuunnella.

Hanna, Juho, Petro ja Jounin rintalihakset.

Osa porukastamme oli kohtalon oikusta jäänyt vaille sellaista suurta makuelämystä, jonka voi saada vain aidosta kuopiolaisesta kalakukosta. Eikä mistä tahansa kuukkelista, vaan nimenomaan Hanna Partasen kalakukosta. Tätä kehuttiin usean kuopiolaisen toimesta, joten eipä siinä muu auttanut kuin painella leipomoon sellainen ostamaan virallisen ohjelman loputtua. Kukko kannettiin mukaan Westermarck-seuran opiskelijoiden illanviettoon, jossa se jaettiin solidaarisesti Saken asiantuntevassa otteessa tasan. Pakko myöntää, että voisipa tuota uudemmankin kerran maistaa, vaikka kuulemma olisi pitänyt olla voita mukana.

Sakari leikkaa muikkukukkoa linkkuveitsellä.

Ilta jatkui bondaten opiskelijatyyppien kanssa, Tamperetta saunassa edusti Petro, joka oli astetta kovempi, ja meni sinne vaatteet päällä. Kuulemma vahingossa, uskoo ken tahtoo.

Lauantaiaamuna viimeiset selviytyjät kasasivat kamppeensa ja tunkivat itsensä junaan Tampereelle. Kotiin päästiin lopulta, vaikka VR tapojensa mukaisesti olikin myöhässä 40 minuuttia. Mieltä avartava ja silmiä avaava reissu on ohi, mutta yksityiskohdilla on tapana jäädä mieleen. Itseni puolesta voin sanoa, etten ole koskaan ymmärtänyt oikein fraasia ”kierot savolaiset”, mutta nyt tiedän mitä se tarkoittaa. Mieleen saattaa myös jäädä tyhjentävät Jeesus-vertaukset, joita alettiin jossain vaiheessa väittelyä käyttää tyhjentämään pöytä. Esimerkiksi ”mutta entäs Jeesus” tai ”Kuka synnytti Jeesuksen?” Viimeisin väittely käytiin keijujen feminiinisyydestä ja maskuliinisuudesta.

Ensi vuonna uudestaan!

Interaktion Kuopio-survivors: Laura, Petro, Sakari, Jouni, Hanna, Anni ja Jari. Kuvasta puuttuvat Emppu, Marjaana (kameran toisella puolella) ja Juho.

Teksti ja kuvat: Marjaana

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s